Anticiperen. Is dat nou voor of tegen?!

Blog door Agnes

 

Tijdens mijn rijlessen, ruim 30 jaar geleden, hoorde ik het woord anticiperen voor het eerst. Daar kwam het woord anti in voor, dus het was vast iets wat je tegen moest houden… Eigenlijk was die eerste gedachte zo gek nog niet, want doordat je je goed voorbereidt kun je tegenslag voorkomen. Het was dus eigenlijk niet tegen, maar juist heel erg voor… Volgt u het nog?

 

Lees meer: Anticiperen. Is dat nou voor of tegen?!

Een goed cijfer of tijd hebben voor je vrienden…

Blog van Agnes

 

"Een jongen heeft geleerd voor een proefwerk Engels en vlak voor het avondeten overhoort zijn vader hem. Hij heeft zes van de tien woordjes goed. Tijdens het eten krijgt de jongen een app van zijn vrienden; of hij mee gaat voetballen. Natuurlijk kom ik, appt hij terug. Na het eten kondigt hij aan dat hij gaat voetballen en zijn vader barst in woede uit: ‘Hoezo voetballen…"

Lees meer: Een goed cijfer of tijd hebben voor je vrienden…

Hoe kán dat nou?

Blog door Agnes

 

Aan de manier waarop Rick de schuttingdeur opensmijt merkt Leny dat zijn dag niet gegaan is als hij verwacht had. Wanneer hij de fiets dan ook nog eens tegen de tuintafel aan parkeert en Rick zuchtend in de eerste de beste stoel neerploft, weet ze dat het tijd is voor een voorzichtig gesprek. Ze zal haar woorden met zorg moeten kiezen.

 

Lees meer: Hoe kán dat nou?

Hocus Focus

Blog door Agnes

 

Ik hoorde laatst een vader zeggen tijdens een adviesgesprek: ‘Mijn zoon kan zich geweldig goed focussen, als het maar een beeldscherm heeft en knoppen.’ Wat is focus eigenlijk? Volgens van Dale is het: een brandpunt, het je kunnen concentreren op één bepaald punt, je geheel richten op iets…

 

Lees meer: Hocus Focus

OMG ik heb een proefwerk!

Blog door Agnes

 

Ik droom wel eens dat ik zomaar opeens examen moet doen terwijl ik de lessen niet heb gevolgd en niets heb geleerd. Woelend en onrustig in mijn hoofd wordt ik dan wakker. En als ik dan op de rand van mijn bed zit dan weet ik best dat het maar een droom is, maar toch… Meestal droom je zulke gekke dingen wanneer je het een periode heel druk hebt en er veel van je verwacht wordt.

 

Lees meer: OMG ik heb een proefwerk! 

Aandacht

Blog door Agnes Eisses

 

Er is een pakketje bezorgd. Hoewel ik zelf de bestelling heb gedaan en betaald is het altijd weer een leuk moment: uitpakken. Het is een nieuw boek over het puberbrein en ik blader het wat door. De teksten en plaatjes nodigen uit om te gaan lezen, maar daar heb ik op dit moment geen tijd voor. Ik ken mijzelf:  als ik begin, dan wil ik doorgaan. 
 

Lees meer: Aandacht

In welke film zit ik nu weer?

Blog door Agnes Eisses

 

In welke film ben ik nu weer terecht gekomen... Ik hoor mijn vriendinnen af en toe diep zuchten over het gedrag van hun pubers. ’s Morgens zijn ze niet vooruit te branden en ’s avonds niet moe te krijgen. Roekeloos en ongeremd gedrag zorgt ervoor dat ze regelmatig hun moederhart vast houden.

 

Lees meer: In welke film zit ik nu weer?

Zeven groene verfspatten

Blog door Agnes Eisses

 

Half acht. Ik zit aan tafel met mijn ontbijt, een groot glas thee en de krant. Heerlijk om zo de dag te mogen beginnen. Op pagina 7 van de Stentor grijnst me de tekening van een wanhopig puberhoofd tegemoet. De bovenkant is open als een trechter en deze stroomt vol met formules, papieren met tekst, de koppen van Mao, Hitler, Napoleon en nog veel meer.

Lees meer: Zeven groene verfspatten

Spellingprooblemen

Column door Elvira Rouwenhorst-Pont, in 2014 verschenen in Salland Centraal

 

“Mijn vader vindt het kinderachtig, als ik “ah” zeg. Het is een “aa”, zegt hij”. Joost wordt een beetje boos. Want wat zijn vader zegt, is waar. Joost vindt spelling moeilijk en die gekke spellingregel – die van ezel en kikker – krijgt hij er maar niet in. Hij zit in groep 6 en zou deze regel al wel moeten kennen. Hij wil betere cijfers, maar elke dag thuis oefenen heeft nog niets geholpen.


Lees meer: Spellingprooblemen

Het Nut van Niet

Column door Elvira Rouwenhorst-Pont, in 2014 verschenen in Salland Centraal

 

Denk eens niet aan een krokus. Waar dacht je aan? Vast aan een krokus. Dat woordje “niet” had ik ook weg kunnen laten, want je ziet het tóch voor je. Magisch vind ik zoiets. Zo’n woordje, dat eigenlijk een verschil van dag en nacht zou moeten maken, wordt volkomen genegeerd door ons brein.

Lees meer: Het Nut van Niet