Wat zit je haar leuk!

Column door Elvira Rouwenhorst-Pont, in 2014 verschenen in Salland Centraal

 

“Hee mam, wat zit je haar leuk vandaag! En heb je nieuwe schoenen? Mooi hoor!”. Hm. Een compliment van Puberzoon. Meent hij het nou, of heeft hij wat van me nodig?
Jammer is dat. Krijgen we een compliment, dan is er vaak zo’n stemmetje dat zegt “jaja, dat zál wel!”.

En geloven we het wel, dan reageren we vaak suf met “Dank je, het is maar een uitverkoopje,” of “Ik, goed tekenen? Nee joh, ik doe maar wat”. De complimentgever staat er dan wat ongemakkelijk bij en je weet niet hoe snel je er overheen moet praten.

Waarom geeft iemand je eigenlijk een compliment? De bedoeling is in de eerste plaats om jou een goed gevoel te geven. Zodat je trots kunt zijn op jezelf. De complimentgever voelt zich fijn omdat hij een goede daad heeft verricht en trots omdat hij zo attent was.

Als ouder geven we ook vaak complimenten. We willen dat onze kinderen zich daardoor goed voelen en dat ze er zelfvertrouwen van krijgen. Maar kinderen twijfelen vaak net als wij aan de oprechtheid ervan. Mamma zegt dat ik het goed doe, maar moeders vinden alles van hun kind goed. Opa zegt dat ik het talent van pappa heb. Mag ik dan wel trots zijn op mijzelf? De juf zegt dat ik goed kan rekenen, maar ik moet toch steeds extra sommen oefenen.

Complimenten zijn – meestal – goed bedoeld, maar komen dus niet altijd zo binnen. Ze geven een onzeker kind daardoor niet altijd meer zelfvertrouwen. Complimenten zijn leuk, waardevol en krachtig maar veel kinderen moeten leren meer vertrouwen te hebben in de positieve bedoeling. Als ouder kun je daarin een belangrijke rol spelen door een goed voorbeeld te zijn. Door een compliment niet onderuit te halen met een suffe opmerking. Door gewoon te zeggen: “wat aardig van je, dank je wel!

Ook is het goed om jezelf complimenten te geven waar je kind bij is. “Dat heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen!” of “mijn nieuwe schoenen staan me goed”. En daag je kind uit, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, om zichzelf een compliment te geven. Dat levert vast mooie dromen op!

“Hee mam, wat zit je haar leuk vandaag! En heb je nieuwe schoenen? Mooi hoor!”. Hm. Magische Manipulatie of toch gewoon de Kracht van het Compliment? Ik kies voor het laatste, lach en zeg “dank je wel!”