Hocus Focus

Blog door Agnes

 

Ik hoorde laatst een vader zeggen tijdens een adviesgesprek: ‘Mijn zoon kan zich geweldig goed focussen, als het maar een beeldscherm heeft en knoppen.’ Wat is focus eigenlijk? Volgens van Dale is het: een brandpunt, het je kunnen concentreren op één bepaald punt, je geheel richten op iets…

 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan dat focussen. Zeker in de zapcultuur waarin wij leven. Onze jongeren zijn opgegroeid, vergroeid, met hun beeldscherm. Ze moeten er wel bij blijven, opgeslokt door het scherm, anders hebben ze iets cruciaals gemist en dat kost punten. Heel anders is het om je te focussen op een (lees)boek of je huiswerk. Wanneer je actie, kleur en bewegende beelden gewend bent, dan is een bladzijde tekst wel heel saai en sloom. Toch geldt hiervoor hetzelfde. Je moet er wel bij blijven, anders mis je iets cruciaals en kost het je punten.


Om je goed te kunnen focussen moet je de discipline op kunnen brengen je aandacht ergens op te richten zonder je te laten afleiden. Het is hard werken. Je concentreren vraagt energie. Je hebt dus brandstof nodig. Interesse en motivatie vormen die brandstof. Als je iets leuk vindt, dan is dat niet zo moeilijk, maar wat als je dingen moet leren die je niet zo interessant vindt?


We kunnen allemaal wel verzinnen wat je moet doen om te zorgen voor minder afleiding. Maar hoe kun je zorgen voor méér focus?

  • Werk eerst de losse flodders af, die in je hoofd zitten. Een mail beantwoorden, iets klaarleggen wat je had geleend om aan iemand terug te geven, naar de bibliotheek… etc.
  • Rommel leidt enorm af. Mest je kasten uit, ruim je bureau op. Gooi veel weg.
  • Zorg dat je alles terug kunt vinden. Bewaar je boeken, aantekeningen zo, dat je het kunt pakken als je het nodig hebt. Gebruik daarvoor mappen, laatjes, brievenbakjes…
  • Werk aan een opgeruimd bureau, waarop alleen ligt wat je nodig hebt.
  • Doe alsof!! Als je doet alsof je geconcentreerd bent, dan ben je het uiteindelijk vanzelf. Fake it until you make it!!
  • Werk volgens een vast patroon. Werk in blokken en neem pauze, zodat je niet te lang werkt en daardoor je concentratie en opnamecapaciteit verliest.
  • Leer op momenten die voor jou het meest effectief zijn. Na het sporten bijvoorbeeld staat je brein helemaal ‘aan’. Herhaal dan in ieder geval je leerwerk nog even.
  • Tekenen verhoogt je concentratie. Maak tekening bij je werk en op je mindmaps.
  • Gebruik klare taal. Zeg niet: ‘Ik moet dit afhebben en ik moet dat nog maken.’ Daarmee ontmoedig je jezelf. Zeg in plaats daarvan: ‘Ik wíl dit nog even doen en ga daarna dat nog afmaken…’ daar spreekt daadkracht uit.

Ik wens jullie allemaal een opgeruimd hoofd toe.

Pilatus pas…