Anticiperen. Is dat nou voor of tegen?!

Blog door Agnes

 

Tijdens mijn rijlessen, ruim 30 jaar geleden, hoorde ik het woord anticiperen voor het eerst. Daar kwam het woord anti in voor, dus het was vast iets wat je tegen moest houden… Eigenlijk was die eerste gedachte zo gek nog niet, want doordat je je goed voorbereidt kun je tegenslag voorkomen. Het was dus eigenlijk niet tegen, maar juist heel erg voor… Volgt u het nog?

 

Volgens het woordenboek op mijn laptop is anticiperen: iets tijdig voorzien, vooraf rekening houden met wat er kan gebeuren, op voorhand inspelen op, verwachten, vooruitkijken, vooruitlopen op, vooruitzien,  voorkomen….. dat is gelukkig meer voor, dan tegen.

In de maand juni focussen wij ons bij Obalo XL op het vooruitkijken. We kijken over de zomer heen alvast naar een heel nieuw schooljaar, waarin we hopelijk weer veel pubers mogen helpen. Dat helpen is vaak ook een kwestie van leren vooruitkijken. Vooruitkijken is niet echt de belevingswereld van pubers, ze kunnen het ook niet goed. Hun brein is op dat gebied gewoon nog onvoldoende gerijpt. Zij hebben daarom hulp nodig bij het anticiperen. Daarvoor heb je een agenda. Het correct invullen van die agenda en naar aanleiding daarvan het maken van een goede planning is de ultieme vorm van anticiperen voor pubers. Met de laatste toets week van het jaar voor de deur is het niet onbelangrijk dus, dat je goed kunt anticiperen.

We zijn al jaren op zoek naar een agenda waarin je ook overzichtelijk kunt plannen en nu hebben we er eindelijk één ontdekt waar we heel enthousiast over zijn. Een agenda, waarin je niet alleen je huiswerk overzichtelijk kunt noteren, maar waarin je daaronder ook gelijk je proefwerken kunt inplannen. Lekker overzichtelijk alles op één bladzijde. Zonder teveel toeters en bellen, maar ook niet saai. Het is de ‘Agenda & studeerplanner’ van Purple Monkey. Een uitgeverij, die veel doet aan breinvriendelijk leren. Wanneer u de komende tijd een pakket studiecoaching of privébegeleiding afneemt, dan geven wij deze agenda & studeerplanner cadeau. Daarnaast is deze ook los bij Obalo XL te verkrijgen voor €15,00. (winkelwaarde, €18,50.  

De agenda& studeerplanner is geschikt voor leerlingen vanaf de brugklas tot en met het eindexamenjaar. Hij is voor vmbo, havo en vwo hij en is zélfs nog handig voor studenten mbo en hbo. Op onze website kunt u er meer over lezen.

Wanneer u één (of meer) agenda’s wilt bestellen, stuurt u mij dan even een mailtje agnes@obalo.nl, dan leg ik deze voor u klaar. Geeft even dan ook even aan of u contant betaalt of een rekening wilt ontvangen.

Intussen anticipeer ik alvast op mijn eigen vakantie in augustus. Het zomerhuisje is alvast gereserveerd!